Meny Stäng

Låna till kontantinsats

Väldigt många människor vill någon gång i livet köpa sin egen bostad. Det är då naturligt för de flesta att ta ett bolån. En väldigt liten andel har råd att betala hela bostaden ur egen ficka. På senare år har dock kraven för den så kallade kontantinsatsen blivit hårdare. De flesta banker kräver numera att du som bostadsköpare ska betala en kontantinsats på minst 15 %, som alltså inte ingår i bolånet. På mindre orter där hus och lägenheter är billiga kanske inte detta medför några större bekymmer. I städerna där villorna och lägenheterna kostar flera miljoner kronor kan det dock vara svårt att spara ihop till kontantinsatsen. Det kan då krävas ett separat lån för detta.

Vilket lån kan bli aktuellt?

Om du tar ett bolån blir det något som kallas bottenlån. Din bostad används som säkerhet, vilket gör att räntan blir låg. Det går dock inte att låna 100 % av kostnaden via bolån, och anledningen är att banken inte kan stå med risken som det skulle innebära om bostaden av någon anledning sjönk i värde. Om du behöver låna till hela eller delar av kontantinsatsen måste det därför bli fråga om ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Det betyder att du får vänta dig ett lån med betydligt högre ränta. Det betyder dock inte att du ska betala något överpris. Att jämföra räntor och villkor är en mycket god idé. Det kan skilja många tusenlappar innan lånet är färdigbetalt.

Vilken bank du kan vända dig till beror på hur stort lån du behöver. Om du bara behöver låna runt 50 000 kronor finns det vanligtvis ganska många långivare som kan tänkas låna ut pengarna. Om det däremot handlar om ett lån på 500 000 kronor blir urvalet ganska begränsat. Du behöver med andra ord börja med att undersöka vilka banker som erbjuder lån i den storlek som du behöver. Det är vanligtvis enkelt att ta reda på genom att söka på webben.

Bra banker som erbjuder privatlån:

När du har tagit reda på vilka banker som erbjuder lån i den storleksklass du behöver är det dags att börja jämföra. Du behöver förstås undersöka huruvida du uppfyller bankens krav. Vilka kraven är kan du naturligtvis få reda på via bankens hemsida och om du känner dig osäker går det givetvis att kontakta banken. När du väl har säkerställt att du uppfyller kraven som finns är det dags att börja jämföra villkor. Det är nämligen viktigt att du får ett så förmånligt lån som möjligt.

Kontrollera månadskostnaden

När du ska ta ett lån till kontantinsatsen är det viktigt att du ser över vad månadskostnaden kommer att hamna på. Naturligtvis ska du satsa på att försöka få ett så bra lån som möjligt med så låg ränta som möjligt. På så sätt kan du pressa ned månadskostnaden på privatlånet. Du behöver även komma ihåg att din ekonomi inte bara ska ha utrymme för privatlånet. Det ska även finnas utrymme för bolånet som ju kommer att vara den största utgiftsposten. Du behöver helt enkelt säkerställa att det finns utrymme i din budget för båda lånen och naturligtvis måste du även ha pengar att röra dig med när dessa utgifter är betalda.

låna till kontantinsatsen

Om du upplever att månadskostnaden på privatlånet blir för hög kan det ibland gå att pressa ned den genom att förlänga löptiden något. Hur lång tid lånet kan läggas upp på beror dels på vilket belopp du lånar men även vilken långivare som väljs. Ofta kan du välja en löptid upp till tio år om du lånar ett större belopp. Vissa banker erbjuder dock löptider ända upp till 15 år. Du bör välja en så kort återbetalningstid som din ekonomi klarar av, men naturligtvis utan att riskera att din ekonomiska situation blir alltför tuff. Läs mer hos Privatlånexperten.

Andra alternativ först

Innan du ansöker om lån för att betala kontantinsatsen bör du tänka igenom om det finns några andra sätt att få fram pengarna. Om du har pengar undansparade som täcker en del av insatsen kan det vara smart att använda de pengarna till en del av kostnaden och enbart låna till resten. På så sätt minskar du kostnaden och du ser även till att du själv täcker en del av kostnaden för bostaden. Om värdet senare skulle stiga innebär det att du inte har belånat hela bostaden. Det kan då så småningom finnas möjlighet att höja bolånet och lösa in en del av privatlånet och på så sätt bli av med det dyrare lånet i förväg. På så sätt minskar du trycket på din ekonomi.

Om du inte har några egna besparingar kanske du har möjlighet att låna privat, antingen till hela eller delar av kontantinsatsen. Kanske har du föräldrar eller mor- eller farföräldrar som har möjlighet att hjälpa dig. På så sätt kanske du kan slippa undan räntekostnaderna och på så sätt blir också både månadskostnad och totalkostnad lägre.

Naturligtvis är det långt ifrån alla som har möjlighet att få den här typen av hjälp eller som haft möjlighet att spara undan pengar på förhand. I de fall där det inte är möjligt är lånet naturligtvis nästa utväg. Det gäller bara att ekonomin tillåter det. Under de första åren kan belastningen komma att bli relativt hög eftersom det är två nya lån som ska betalas varje månad.

Behöver inte vara samma bank

Det är viktigt att komma ihåg att det privatlån du tar till kontantinsatsen inte alls behöver tas från samma bank som du har bolånet hos. Du ska tvärtom vara mest noga med att du får det mest förmånliga lånet i båda fallen. Sträva efter ett lån med så låg effektiv ränta som möjligt. Försök också hitta en långivare som erbjuder avbetalning via autogiro. Då slipper du både praktiskt krångel samt avgifter för avier.

Även när det gäller bolån ska du naturligtvis sträva efter ett förmånligt lån där du får låg ränta och bra villkor. Att lägga om lånen med jämna mellanrum är också en god idé, för att du hela tiden ska kunna vara säker på att du har marknadens bästa lån för just dig.

Recension:

Låna till kontantinsats
Betygsatt av: JämförBanklån.nu
Betyg: 4.4/5