Meny Stäng

Kreditkort

Kreditkortet finns i var och varannans plånbok idag. Det finns gott om olika kort och gott om olika kreditgivare. Användningsområdet och syftet med att ha ett kreditkort kan också variera. Vissa använder dem flitigt och tycker att det är praktiskt att handla först för att sedan få hem en samlad räkning i slutet på månaden. Andra har dem mest som en säkerhet, om oväntade inköp skulle behöva göras.

Välj rätt kort

Oavsett varför du vill ha ett kreditkort så finns det många olika sådana att välja på. Det kan skilja mycket när det kommer till villkor, räntor och förmåner och därför gäller det verkligen att välja med omsorg.

Jämför kreditkort

När du ska välja ett kreditkort finns det flera saker du bör tänka på. Dels bör du naturligtvis ta en titt och jämföra räntan mellan de olika alternativen. Det är väldigt viktigt. Här kan det finnas stora skillnader och i synnerhet om du har en hög kreditgräns på kortet kan detta få stor betydelse. Det finns kreditkort där räntan ligger på strax under 10 % men det finns också kort med en ränta på 25 %. Av naturliga skäl blir det därför väldigt mycket mer kostsamt om du väljer ett av de dyrare alternativen.

Förutom räntan bör du även undersöka avgifterna. Du bör givetvis leta efter ett kort med så få och så låga avgifter som möjligt.
Bortsett från kostnader och utgifter bör du även titta på vilka förmåner de olika kreditkorten ger. Även här kan det förekomma stora skillnader och det kan vara klokt att titta närmare på dessa innan du fattar ditt beslut.

Förmåner som kreditkortet kan ge

Ett kreditkort innebär inte bara räntor och möjligheter till att dela upp kostnader. Ett kreditkort kan även ge en hel del förmåner. Vilka förmåner du får beror på vilket kreditkort du väljer, men här listar vi några vanligt förekommande sådana.

  • Utökad reseförsäkring.
  • Avbokningsskydd när kreditkortet används för att boka resan.
  • Rabatterade priser på hotellnätter, varuköp och flygbiljetter.
  • Bonus på inköp.

Detta är bara några av de förmåner som du kan få när du använder ditt kreditkort. Det är vanligt att du får någon procent i bonus på alla inköp du gör där du använder ditt kort. Om du använder kortet ofta kan det bli en hel del bonus varje år.

kreditkort

Delbetala eller betala hela beloppet

När du har använt ditt kreditkort kommer du att få en faktura, antingen hem i brevlådan eller digitalt till mailkorgen. Du kan du själv välja om du vill delbetala eller om du vill betala hela beloppet. Ofta slipper du ränta helt om du väljer att betala hela det utestående beloppet. Om du hellre vill utnyttja möjligheten att delbetala går det också alldeles utmärkt. Hur stor del av beloppet du är tvungen att betala som lägst kan variera från en kreditgivare till en annan, men det är vanligt att du kan välja att betala 3-5 % av din totala skuld.

Naturligtvis kan du också alltid välja att betala ett högre belopp. På fakturorna brukar oftast det lägsta beloppet att betala stå, men även totalbeloppet som du för tillfället är skyldig. Det finns naturligtvis inget som säger att du måste betala just något av de två beloppen. Du kan välja vilket belopp som helst däremellan och på så sätt betala av skulden i din egen takt. Läs mer på Kreditkortstest.se.

Ansök om en passande kreditgräns

När du ska ansöka om kreditkort får du också fylla i vilken kreditgräns du önskar. Hur hög kredit det går att få kan variera ganska rejält från företag till företag. Hos vissa kreditgivare är högsta möjliga krediten 15 000 kronor, medan andra företag erbjuder krediter ända upp till 100 000 kronor.

Oavsett hur hög den övre kreditgränsen är så är det naturligtvis inte alla som blir beviljade den högsta tänkbara krediten. Ganska ofta erbjuds ett lägre kreditbelopp. Efter en tid går det ofta att ansöka om att höja kreditgränsen förutsatt att man har skött sina avbetalningar.

Vilken kredit beviljas?

Vilken kredit som beviljas avgörs naturligtvis individuellt. Det beror helt enkelt på de ekonomiska förutsättningarna som gäller för den person som ansöker om kredit. En person med höga inkomster och få utgifter som är fri från betalningsanmärkningar kan ofta få en ganska hög kredit. Den som har låg inkomst, många andra krediter och lån eller som har en osäker anställningssituation brukar däremot få börja med en lägre kredit. Förutom beloppet brukar även räntan sättas individuellt baserat på de uppgifter du lämnar vid ansökan och de uppgifter som framkommer i kreditupplysningen. Ju bättre ekonomiska förutsättningar desto lägre ränta.

När du ska ansöka om kredit i samband med att du skaffar ett kreditkort gör du klokt i att försöka välja en passande summa. Ansök inte om ett alltför högt belopp. Dels är risken stor att du får ett nekande besked om du ansöker om en högre summa än du kanske egentligen har ekonomiskt utrymme för att kunna hantera. En annan negativ aspekt är att du riskerar att hamna i en skuldfälla, där du måste ta andra lån för att kunna betala av din kreditkortsskuld. Att ansöka om ett belopp som passar just din ekonomi är därför klokt. Ett kreditkort ska fungera som en säkerhet, inte som en ekonomisk fälla.

Tänk på att utnyttja kortet på ett smart sätt

Som tidigare nämnts kan ett kreditkort medföra en hel del förmåner. Det gäller därför att du kommer ihåg att använda ditt kort vid rätt tillfälle. Om du till exempel ska resa utomlands kan det vara klokt att boka med hjälp av kreditkortet, eftersom du dels kan få ett kostnadsfritt avbokningsskydd och dels kan få en omfattande reseförsäkring utan att behöva betala något extra.
Många kreditkortsföretag erbjuder också rabatt när du handlar i vissa butiker, förutsatt att kortet används.

Om du ska göra inköp där ditt kort kan ge rabatt ska du naturligtvis använda det och dra fördel av rabatten. Du kan sedan betala hela summan direkt när fakturan kommer, så slipper du betala någon ränta på dina inköp. På så sätt använder du dig av de förmåner som kortet ger, utan att hamna i en skuldfälla. Du får med andra ord bara fördelarna som ett kreditkort kan ge.

Recension:

Kreditkort
Betygsatt av: JämförBanklån.nu
Betyg: 4.6/5